Förr i tiden hade rakhyvlar ett blad, men så dök de dubbelbladade rakhyvlarna upp på marknade på 1970-talet och år 1998 tog Gilette det hela ett steg längre genom att lansera en rakhyvel med tre blad.
Därefter har vi fått se en veritabel kapprustning inom rakhyvelsbranschen, där många verka resonera att ju fler blad man kan trycka in i en kasett desto bättre. Schick/Wilkinson släppte en fyrbladig rakhyvelskasett och Gillette svarade med att lansera en fembladig. År 2012 började den sydkoreanska tillverkaren Dorco att sälja en sexbladig kasett, och strax därefter kom de ut med ett sjubladigt alternativ. Medan den här artikeln skrivs sitter förmodligen någon utvecklare någonstans och slipar på nya storlanseringar: rakkasetter med åtta, nio, tio eller varför inte ännu fler blad? Ju fler blad, desto bättre rakning – eller hur?
Trots att vi köper rakkasetter med allt fler blad är det fortfarande många av oss som drabbas av skärsår, irriterad hud, röda prickar, inåtväxta skäggstrån, med mera. Kanske är rakning med så många blad som möjligt inte den optimala lösningen för alla? Kanske finns det hud- och skäggtyper där ett vanligt enkelt blad skulle fungera bättre?
Fler blad – bättre rakning?
När Gillette lanserade sin första rakhyvelskasett med två blad istället för bara ett var tanken att två blad skulle ge en närmare rakning. Första bladet skulle dra upp skäggstrået, och det andra bladet skulle därmed kunna skära av strået på en nivå som i normalfallet befann sig under hudytan.
När Gillettes rakhyvel med tre blad lanserades gick marknadsföringen ut på följande grundkoncept:
- Första bladet hakar tag i skäggstrået och drar det uppåt.
- Andra bladet skär av skäggstrået.
- Tredje bladet är en back-up som skär av sådant som eventuellt har missats.
Därefter följde rakhyvlar med ännu fler blad och ännu mer omfattande förklaringar om varför så många blad var att föredra.
Bieffekter
Att dra upp skäggstrået innan det skärs av kan verka som en bekväm lösning för att åstadkomma en nära rakning, men det har tyvärr sina risker. Eftersom skäggstrået nu växer under huden ökar risken för att det växer åt fel håll eller att öppningen vid hudytan blockeras, så att skäggstrået skär in i huden istället för att växa ut som det ska. Detta orsakar i sin tur skada och smärta, och området blir lätt inflammerat och infekterat. Många dermatologer har därför börjat rekommendera att personer som drabbas av denna typ av problem ska sluta med multibladshyvlarna och återgå till att raka sig med ett enskilt rakblad. Värt att veta är också att risken för att drabbas av inåtväxta och felväxta skäggstrån tycks vara extra hög för männ med lockigt skägg.
Du behöver inte gå tillbaka till 1800-talets rakknivar, utan en gyllene medelväg kan vara att köpa en hyvel avsedd för utbytbara enskilda rakblad. När man väl fått in tekniken går det utmärkt att bli ordentligt slätrakad även med dessa, men utan att skäggstråna lyfts upp och skärs av för långt ned.